Eleverna på IES Liljeholmen var detta året med i Prata om Alkohols filmtävling “Berätta för 100 andra” men trots engagemanget hann inte alla bidrag skickas in till tävlingen. För att ge eleverna en rättvis chans och samtidigt lyfta deras fantastiska arbete anordnades en egen prisutdelning. 

Samarbete för bredare perspektiv på alkohol

Prata om Alkohol har länge jobbat för att ge eleverna många olika perspektiv på alkohol, och detta projekt blev inget undantag. Therese Melberg som är ansvarig lärare satte upp en föredömlig strategi för genomförandet av tävlingen. Vi fick också möjligheten att fråga Therese om hur hon har valt att lägga upp tävlingen och vilka utmaningar hon upptäckte. 

Therese Melberg

Therese Melberg

“Förutom att vi pratat med fältarbetare och skolsköterskor, där NO-undervisningen vanligtvis är en central del, valde vi den här terminen att lägga ett extra fokus på temat. Att deltagandet i tävlingen satte upp ett tydligt mål för eleverna var en stor drivkraft, och för att göra det ännu mer spännande satte vi upp vårt eget slutmål, en stor biovisning på Filmhuset!”

Ett längre projekt för filmmakande och alkoholkunskap

Under terminen arbetade eleverna med projektet parallellt på två fronter, de lärde sig om alkohol och filmskapande. 

“För att kickstarta arbetet började vi med att titta på tidigare filmer och diskutera vad vi gillade och inte gillade. Eleverna brainstormade kring olika områden som kan påverkas av alkoholkonsumtion, som vänskapsrelationer, våld, sex, religion, familj, kriminalitet och föräldraskap. Syftet var att bredda bilden av hur många aspekter av våra liv som kan påverkas av alkohol.

Vi hämtade också inspiration från andra kreativa håll, bland annat fältarbetare som pratade om grupptryck och alkohol, samt filmskapare som lärde oss om filmteknik och storyboards. En innehållsproducent gav oss också insikter om storytelling och hur man anpassar innehåll för målgrupper.”

Slutmålet var filmvisning och föreläsning

“Det största målet var att visa upp elevernas filmer på en biograf. Att se sina filmer på en stor bioduk var för många en helt fantastisk upplevelse. Anna Nygren från Prata om Alkohol kom också till visningen för att hålla en föreläsning om alkohol och dess påverkan på unga, vilket blev ett utmärkt komplement till de dramatiska filmerna och ett sätt att visa eleverna att deras arbete verkligen uppskattades.”

Kreativitet som lärande

“Att skapa en film handlar inte bara om att berätta en historia, det handlar om att sätta sig in i andra människors upplevelser och att tänka kritiskt. Genom att själva skapa ett budskap om alkohol fick eleverna reflektera över varför folk dricker, vilka risker som finns och hur man kan säga nej. Det var otroligt fascinerande att se hur olika varje film blev, trots att alla arbetade med samma grundtema. Eleverna skapade musikvideos, animationer, sms-konversationer och till och med tv-spelsinspirerade dramas. Deras kreativitet var enastående!”

Utmaningar under resans gång

“Projektet medförde också sina utmaningar. En av de största var att få eleverna att fokusera på situationer där någon tackade nej till alkohol, något som kanske inte alltid är lika dramatiskt att skildra. Många av eleverna är vana vid att dramatisera berättelser och ville skildra de negativa konsekvenserna av alkoholkonsumtion. Men trots detta lyckades eleverna skapa många fantastiska filmer som belyser viktiga ämnen kring alkoholkonsumtion och grupptryck.

En annan utmaning var att arbeta med elever som inte dricker alkohol av religiösa skäl. För dessa elever var det ibland svårt att relatera till alkohol i filmerna, men vi uppmuntrade dem att skapa berättelser där ingen behövde skåla eller vara i kontakt med alkohol, vilket gav nya perspektiv på ämnet.

Praktiskt sett stötte vi också på vissa hinder, som begränsad tid för arbete och att eleverna inte får använda mobiler på skolan. Filmandet utanför skoltid, under kvällar och på olika platser, var också en logistisk utmaning, eftersom eleverna bor på olika håll i staden. Men med stort engagemang och samarbete lyckades vi genomföra projektet.”

En framtida vision

“Efter den lyckade filmkvällen reflekterade vi över projektet och hur viktigt det är att skapa en lärande miljö där eleverna får både kunskap och utrymme för kreativitet. En idé som väcktes var möjligheten att samarbeta med biografer som Filmhuset för att sponsra visningar av dessa projekt, så att fler skolor kan genomföra liknande initiativ, oavsett budget.”

Vi på Prata om Alkohol tackar för inbjudningen till filmkvällen och det sättet som Therese Melberg har lagt upp projektet på är något som vi kommer ta med oss i fortsatta tävlingar.