Valborg närmar sig och för många ungdomar är detta en tid då alkohol kan locka. Det är viktigt att vi arbetar tillsammans med elever för att förebygga alkoholbruk och skapa en tryggare och mer ansvarsfull Valborg. Genom att engagera ungdomarna i samtal och aktiviteter kan vi ge dem verktyg att fatta kloka beslut. Det är bättre att göra något än att inte göra någonting alls.

Här är några av våra mest använda skolmaterial just nu:

Ta del av vårt material till föräldrar också:

PRESSMEDDANDE 2025-04-24

 

Valborg närmar sig – en högtid som för många unga betyder fest, häng med vänner och ibland också press att dricka alkohol. Hur mycket påverkas egentligen unga av socialt tryck och hur kan vi hjälpa dem att ta smarta beslut?

“Unga kommer att utsättas för alkoholpress på Valborg. Om man som ung kan stå emot grupptryck är mycket vunnet” – Anna Nygren, expert på Prata om Alkohol och ungas livsstil

Vi vet att många unga funderar över alkohol, särskilt inför Valborg. Därför vill vi uppmana skolor och föräldrar att börja prata om det nu. Genom att ta upp frågan på ett sätt som faktiskt engagerar kan vi hjälpa fler unga att fatta kloka beslut. Enligt en tidigare rapport från Systembolaget, baserad på en undersökning av CAN, uppger nästan varannan av 16–17-åringar att det är enkelt att få tag på alkohol.

Annas tips till unga om grupptryck och alkohol:
Den viktigaste faktorn för att kunna stå emot alkohol är att prata om tänkbara scenarier med grupptryck innan de uppstår. Ju mer man övar, desto lättare är det att säga nej när det väl gäller, grupptryck är svårt att stå emot och det krävs ofta träning att göra det.

– Förbered dig – Se till att du vet vad du vill innan du hamnar i situationer där grupptryck och alkohol förekommer.
– Svara inte direkt – Avvakta eller gå undan en stund för att hitta rätt sak att säga.
– Häng med kompisar som tänker som du – Omge dig med vänner som du litar på och som har samma inställning.

Vi berättar gärna mer om alkohol och grupptryck. Vår expert Anna Nygren finns tillgänglig för intervju.

Kontakt:
Per Hazelius Projektledare
Prata om Alkohol
per.hazelius@kkm.se
070- 791 17 32